Антицелулитен масаж с вендуза

Напоследък приятелки все по-често ме питат за насоки за борба с целулита.
Някои от вас също се включиха с въпроси и реших, че е време да ви дам няколко идеи преди летния сезон.

Всички знаем, че борбата с целулита е дълъг процес, изискващ търпение и постоянство.

И не смятам, че основните насоки – много вода (поне 3 литра на ден), никакво сладко и много движение, са единственото, което можем да направим.
За мен те нито са задължителни, нито достатъчни, ако искаме да се отървем от “портокаловата кожа”.

Ще започна с това, че съществуват няколко вида целулит. Най-известното деление е на мек и твърд, а има и оточен.

За да изберем начин за борба с целулита, трябва да знаем точно какъв е нашият.
В интернет има много информация, но накратко:

  • твърд – той е болезнен на допир, твърд и понякога кожата може да полилавее. Кожата е стеганата и твърда, трудно е да се защипе с пръсти. Причината за появата му е заседнал начин на живот, но може да се получи и в следствие на небалансирана и дефицитна диета. Премахва се трудно. Среща се най-често по бедрата и седалището.
  • мек – кожата е студена и влажна, а засегнатите зони имат пухкав вид. При прищипване с ръка или при натиск повърхностните тъкани променят формата си. Получава се с напредване на възрастта. Появява се най-често по външната и вътрешната страна на бедрата, седалището и корема.
  • оточен – това е най-рядко срещаната форма. Понякога е придружен от чувство за тежест или болка. Може да причини циркулаторни проблеми или да дегенерира в разширени вени. Кожата има подпухнал вид. В повечето случаи се появява в пубертета и засяга основно бедрата, т.нар. “портокалова кожа”.

Определянето на вида целулит става чрез притискане на участък кожа между палците и показалците на ръцете. Ако участъкът е мек и податлив на натиск, най-вероятно се касае за мек целулит. Обратно, ако целулитът е като плътна студена маса и трудно се измества, то той вероятно е твърд.

Аз определям своя като твърд и решението, което съм намерила е антицелулитен масаж със силиконова вендуза и олио.

На пазара вече могат да се открият много видове, цветове и размери вендузи. Моята е от Aliexpress и беше на цена от около 1 лев, а я използвам повече от 5 години.
Може да се използва и малко стъклено бурканче, като се обръща с гърлото надолу и със запалка се обгаря отвътре, за да излезе кислорода и да стане вакуум на кожата. Затова се обгаря и веднага се залепя на кожата, но при всяка загуба на вакуум, се обгаря отново. Важно е да се внимава да не се нагреят стените и най-вече гърлото, защото може да предизвика изгаряне. Отделно, когато постоянно се върти бурканчето, всичко се омазва с олио и за мен това е по-тромав вариант.

Освен вендуза, за масажа е необходимо и олио.
Аз използвам антицелулитното олио на Икаров или това на alverde. Доволна съм от резултатите и с двете.

Масажът изисква постоянство, за да има резултат.
Естествено, нужно е и търпение – няма да стане за 2 седмици, но пък за 2 месеца кожата видимо се променя!

Аз правя масажи вечер, обикновено след кратка тренировка и непосредствено преди душ, за да измия олиото, защото ми седи твърде мазно, а и двете имат силна миризма.
Отделям си по 5-7 минути на бедро (масажа с вендуза не е подходящ за област корем, както и за всяка по-чувствителна част на тялото, с по-тънка кожа, каквато е вътрешната част на бедрата), като движа вендузата отдолу нагоре, по посока на лимфата.
В началото можем да започнем с по 2-3 минути на бедро, защото има лека болка (болката е правопропорционална на количеството целулит) и да увеличаваме постепенно времето до около 10 минути на бедро.
Преди да “захванем” вендузата е хубаво да направим лек подготвителен масаж с ръка, като така разнасяме олиото и подготвяме кожата.

Със силиконовата вендуза можем да регулираме вакуума и също може да се започне от по-слаб към по-силен, за да не стресираме кожата, а и това влияе пряко на болката.

След масажа с вендуза може да се продължи с масаж с ролер или отново масаж с ръка, като е нормално кожата да остане зачервена.

Под душа понякога си правя и пилинг с домашна смес (скоро ще ви споделя рецептата), а след душ нанасям крем (понякога антицелулитен, понякога просто хидратиращ) и кожата ми се успокоява много бързо.

В общи линии, това е процедурата, с която аз се избавям от “портокаловата кожа”.
При мен се забелязва резултат след 5-6 процедури, а за около 2 месеца кожата ми се изчиства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *